Dankzij Jacqueline kan ik weer fietsen en wandelen

Geja Nanninga had zoveel gewrichtspijn, dat ze op handen en knieën de trap op moest. Haar fysiotherapeut bracht haar in contact met BGN-gewichtsconsulent Jacqueline de Goede. Dankzij haar hulp viel ze 40 kilo (!) af. “Mijn knie zal nooit meer helemaal herstellen, maar ik ben weer heerlijk aan het fietsen en wandelen”, vertelt Geja.

Geja werkte als schoonmaakster. Dat ging moeizamer. “Vooral de kastjes onderin waren een uitdaging”, zegt Geja. “En als ik naar het winkelcentrum ging parkeerde ik de auto het liefst voor de deur, zodat ik niet zo ver met mijn tassen hoefde te sjouwen. Mijn man had weleens gezegd dat het goed zou zijn als ik iets aan mijn gewicht zou doen. Toen ook mijn fysiotherapeut zei dat het voor mijn knie zou schelen om af te vallen, vroeg ik haar me in contact te brengen met Jacqueline.”

Samen met andere zorgverleners

Jacqueline is met haar praktijk De Goede Lijn gevestigd in Gezond Lansingerland. Dat is een multidisciplinair gezondheidscentrum, waar ook de eerdergenoemde fysiotherapeut en andere zorgverleners gevestigd zijn. “Het is waardevol om met verschillende zorgdisciplines bij elkaar te zitten. Als de één een cliënt niet kan helpen, kan de ander dat vaak wel. Goed om het eerst zo te proberen, voordat we naar de tweede lijn verwijzen”, zegt Jacqueline.

Bewustwording

Het zat hem vooral in Geja’s gewoontes, merkte Jacqueline. “Ik ben een gewoontemens”, vertelt Geja. “Ontbijten deed ik elke dag met een plak ontbijtkoek en een krentenbol. Op zondag aten we een lekkere koek. Over de voedingswaarde daarvan dacht ik niet na. Jacqueline heeft me daar bewust van gemaakt. Door haar ontdekte ik dat mijn voedingspatroon wel wat gezonder kon. Zij deed suggesties op basis van wat ik gewend was.”

Van ontbijtkoek naar yoghurt

Jacqueline vult aan: “Mijn rol is om te luisteren naar het verhaal van de cliënt. Op basis daarvan coach met als doel gedragsverandering. Geja heb ik geprobeerd uit te leggen wat gezond is, wat minder gezond is en wat slecht voor je gezondheid is. Op basis daarvan hebben we stapje voor stapje ongezonde voedingsmiddelen vervangen door gezondere varianten. De plak ontbijtkoek werd bijvoorbeeld een bakje yoghurt met fruit. Geja is niet van de exotische groentes of lang koken, dus daar paste ik mijn advies op aan. Ik reik haar makkelijke recepten aan met ingrediënten die ze gewoon in de supermarkt kan kopen.”

Veel geleerd

De aanpakt werkte: Geja is maar liefst veertig kilo afgevallen en heeft veel minder pijn in haar knie. “Het was niet dat ik nog nooit iets geprobeerd had; ik ben ook naar diverse diëtisten geweest. Maar zij gaven mij een lijstje met voedingsmiddelen die ik wel en niet mocht eten en daar moest ik het mee doen. Jacqueline heeft mij heel veel geléérd. Mijn gezondheid was niet iets waar ik over nagedacht, maar nu weet ik wat er in een krentenbol zit en ik kijk naar de achterkant van een verpakking om te weten wat erin zit. Ik denk na over wat ik in mijn mond stop. Doordat ik zo lang overgewicht heb gehad, is mijn knie niet helemaal meer te genezen. Maar de last die ik ervan heb is wel stukken minder; ik hoef niet meer naar de fysiotherapeut; ik kom alleen af en toe bij de chiropractor. En de auto die dicht bij de deur geparkeerd moest worden, die staat nu stil. Want ik fiets en wandel veel liever van A naar B.”

Laagdrempelig

“Ik zou iedereen een BGN-gewichtsconsulent gunnen”, vervolgt Geja. “Want ik weet zeker dat veel mensen niet weten hoe makkelijk en laagdrempelig een gezonde leefstijl kan zijn. Het zou algemeen bekend moeten zijn, dat als je worstelt met je leefstijl, een BGN-gewichtsconsulent de uitkomst biedt.”

Nu nog gezond

Jacqueline is het met haar eens. “Ik kan geen mensen helpen die kanker of diabetes hebben; daar is de diëtist voor. Maar ik kan wél mensen helpen die nu nog gezond zijn, maar door leefstijl op den duur klachten krijgen of ziek worden. Het zou zo veel schelen als zij met wat kennis, handvatten en een stok achter de deur aan hun leefstijl zouden werken.”

Wilt u meer weten over de BGN-gewichtsconsulent? Anne-Marike van Arkel, voorzitter van de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland) vertelt er graag meer over en nodigt u uit voor een gesprek. Zij is bereikbaar via [email protected].

 

Share This