“Huisartsen staan versteld van wat voeding teweegbrengt”

Miranda Westers werkt als BGN-gewichtsconsulent veel samen met andere zorgverleners.

Miranda Westers werkt als BGN-gewichtsconsulent veel samen met andere zorgverleners. Volgens haar gebeurt dat nog te weinig, waardoor huisartsen, fysiotherapeuten en ziekenhuizen kansen met betrekking tot preventie laten liggen. “Als zorgprofessional moeten we focussen op onze eigen kracht en expertise, en elkaar waar nodig aanvullen.”

Verwijsloketten

Volgens Miranda is er meer samenwerking nodig tussen de BGN-gewichtsconsulent en verwijzers, gemeenten en zorgverzekeraars. “De BGN-gewichtsconsulent is nog te onbekend. Huisartsen staan soms versteld van wat voeding teweeg kan brengen. Gelukkig komt daar de laatste jaren verandering in en zien steeds meer huisartsen, fysiotherapeuten en andere verwijzers de belangrijke preventieve rol die BGN-gewichtsconsulenten in de samenleving spelen.” Ze ziet dat er een mooie plek is weggelegd voor de BGN-gewichtsconsulent in de opkomende verwijsloketten. “Steeds meer ziekenhuizen hebben er één. Wanneer een zorgverlener vermoedt dat sprake is van bijvoorbeeld een ongezonde leefstijl, kan eventueel via zo’n verwijsloket worden doorverwezen naar de juiste professionals, meestal in de eerste lijn. De BGN-gewichtsconsulent mag hier niet aan ontbreken.”

Wachtlijsten tegengaan

En ook als er geen verwijsloket is, zou vaker naar de BGN-gewichtsconsulent moeten worden verwezen. “Hij of zij zou een vaste optie moeten zijn als het gaat om mensen die gebaat zijn bij adviezen rond hun voeding en leefstijl. In het ziekenhuis komen veel mensen met vage klachten, maar die niet ziek genoeg zijn om behandeld te worden in het ziekenhuis. Zij vallen nu vaak tussen wal en schip. Bij vage klachten kan je denken aan mensen met een iets verhoogde bloeddruk of glucosewaarde. Op korte termijn is dat meestal niet problematisch, waardoor er geen reden is voor een behandeling in de tweede lijn. Mensen die hier last van hebben, worden vaak weer teruggestuurd naar de huisarts. Dit grijze gebied is dé plek voor de BGN-gewichtsconsulent, want vaak zijn dergelijke klachten met voeding, beweging en gedragsverandering te verbeteren. Hiermee voorkomen we verdere escalatie van zo’n klacht én het heeft een positief effect op de wachtlijsten van de huisarts en het ziekenhuis. Zo kunnen zij mensen helpen die écht ziek zijn.”

Eerst voeding

Miranda noemt een voorbeeld van een cliënt die via de huisarts bij haar kwam. “Hij had een verhoogde bloedsuikerspiegel. Jaarlijks gaat hij voor controle terug naar de huisarts, waar zijn bloed wordt geprikt. Zijn de waardes aan de hoge kant, dan komt hij eerst bij mij om zijn eetpatroon onder de loep te nemen. Tot nu toe heeft dat steeds geholpen, waardoor hij geen medicijnen en een medisch dieet nodig heeft. Daar ben ik blij om, maar ik weet ook dat dit een uitzondering is. De meeste mensen gaan de rest van hun leven aan de medicatie. En dat is niet de beste – en goedkoopste – oplossing.”

Over de BGN-gewichtsconsulent

Een BGN-gewichtsconsulent is een professional die zich richt op patiënten die gebaat zijn bij adviezen volgens de Richtlijnen Goede Voeding, de Voedingsnormen en de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Het grote voordeel is dat gewichtsconsulenten zich in de wijk bevinden, waardoor cliënten ze als laagdrempelig ervaren. Meer weten? Neem contact op met een BGN-gewichtsconsulent in uw buurt of mail de BGN, de beroepsvereniging: [email protected].

Share This