Loading…

“Op een schaal van 1 tot 10 voel ik me nu een 9”

Tijdens de eerste lockdown zag Karina berichten van een BGN-gewichtsconsulent op Facebook voorbijkomen. Zelf zat ze absoluut niet lekker in haar vel en werd ze verdrietig van haar spiegelbeeld. Na enige aarzeling volgde een eerste afspraak en koos Karina voor de begeleiding van Ingrid Hermans. Het bracht haar uiteindelijk veel meer dan een lager getal op de weegschaal.

Karina zag de posts van haar gewichtsconsulent al een tijdje voorbijkomen op haar Facebook-tijdlijn, maar het duurde even voordat ze er klaar voor was om de stap te zetten. “Een kennis was destijds cliënt bij Ingrid, dat triggerde me wel. Toen er tijdens de coronatijd ook fitnessvideo’s voorbijkwamen, dacht ik: wat een leuk mens is die Ingrid.” Even later stuurde Karina inderdaad een email naar de BGN-gewichtsconsulent.

Eerder geen succes

Karina had weinig puf en zat in een neerwaartse spiraal. Ze had eerder geprobeerd om gewicht te verliezen met diëten, zoals koolhydraatarm eten en eiwitshakes. “Dat was voor een paar weken leuk, het resultaat was supersnel zichtbaar. Ik werd er alleen niet fitter van. Sterker nog: het futloze werd alleen maar erger.” Binnen een mum van tijd zaten de kilo’s er weer opnieuw aan. Ingrid Hermans, Karina’s gewichtsconsulent, koos ervoor om te werken met het programma ‘Weg met de Weegschaal’. Net als andere gewichtsconsulenten kiest Ingrid nooit voor een dieet of voor afslankproducten. Karina: “Ik ontdekte dat je kon afvallen zonder hongergevoel, iets wat ik in het verleden altijd associeerde met gewicht verliezen.” Gaandeweg leerde ze zich bezig te houden met verantwoord voeden, niet met ‘vullen’.

Eerlijk en open

De 39-jarige moeder van twee pubers is erg te spreken over de begeleiding van haar gewichtsconsulent. “Ingrid heeft haar hart op de tong. Ze geeft haar ongezouten mening en heeft me echt een spiegel voorgehouden.” In de gesprekken was Ingrid ook open over haar eigen strubbelingen met gewicht, iets wat door meer cliënten wordt gewaardeerd. “Het is fijn om te weten dat je geen uitzondering bent. Wat je voelt en denkt is menselijk, veel mensen maken het mee,” geeft Karina aan: “Het zijn alleen niet de dingen waar op verjaardagen over wordt gepraat.” Via haar gewichtsconsulent leerde ze waardevolle lessen over voeding en het maken van verantwoorde keuzes. “Die keuzes maak je uiteindelijk zelf, maar Ingrid heeft me daarvoor echt de kennis gegeven. Ik had het nauwelijks door, maar ze heeft me in no-time een gezondere leefstijl aangeleerd.”

Meer dan afvallen

Dankzij de begeleiding is Karina 13 kilo afgevallen. “Maar belangrijker is dat ik het gevoel heb dat ik het leven weer aankan. Ik heb meer energie, voel me fitter, mooier en gelukkiger. Ik ken mijn lichaam nu past echt en durf te voelen.” Waar eten eerst de oplossing was voor elke gemoedstoestand, weet Karina nu waar haar lichaam behoefte aan heeft. Dat kan voeding zijn, maar ook beweging of juist rust. “Toen ik niet lekker in mijn vel zat, zette ik het doel om een 8 te worden – op een schaal van 1 tot 10. Ik durf wel hardop te zeggen dat ik me nu zelfs een 9 voel! En dan heb ik mijn streefgewicht nog niet eens helemaal bereikt.” Karina en Ingrid zijn het er beide over eens dat het gewichtsverlies een bonus is, maar dat de echte winst zit in de nieuwe gezonde leefstijl. “Zelfs als ik nu geen grammetje meer zou verliezen, dan is dit tóch geslaagd. Het draait om veel meer dan alleen dat getal op de weegschaal!”

 

Veel dank aan Karina en Ingrid Hermans voor het delen van dit verhaal.