Loading…

Gewichtsconsulent in beeld

"Ik heb mijn droombaan gevonden!"

Mariëlle Dassen

In een tijd waarin het eten van superfoods een nieuwe religie lijkt en bedrijfjes van gezondheidsgoeroes als paddenstoelen uit de grond schieten, is het als gewichtsconsulent en voedingscoach een uitdaging om je eigen koers te blijven varen. Mariëlle Dassen doet dat met succes. "Het gaat er niet om dat mensen snel afvallen, maar dat hun zelfvertrouwen groeit."

Mariëlle Dassen

Mariëlle Dassen groeide op in een arbeiderswijk in Geleen, waar het bijzonder was dat ze naar de havo ging. Een jaar na haar eindexamen werd ze bij de Amro bank aangenomen waar ze intern werd opgeleid. Het bleek het begin van een geslaagde bankcarriëre, al bleef er iets knagen. "Het werk was leuk, maar ik had het gevoel dat ik mijn droom niet had nagejaagd. Ik wilde een opleiding tot diëtiste volgen, maar dat was niet te combineren met mijn baan." Op een moment waarop ze het niet verwachtte, kwam er een keerpunt in haar loopbaan. "De bank ging reorganiseren en ik werd ontslagen. Tegelijkertijd verloor mijn partner zijn baan en zaten we allebei thuis." Tot haar man een baan in Amerika kreeg aangeboden. Mariëlle moedigde hem aan die te accepteren. "Het voelde als een kans voor ons samen. Omdat het voor mij lastig zou worden om een werkvergunning in Amerika te krijgen, kon ik eindelijk mijn droomopleiding volgen."

Praktijk opbouwen

In Amerika stortte Mariëlle zich op de LOI opleiding voedingsleer. Twee weken nadat ze terugkeerde in Nederland deed ze examen. Ze slaagde en besloot meteen door te gaan met de vervolgopleiding tot gewichtsconsulente. Toen ze ook dat diploma op zak had, zette ze haar praktijk op. "Omdat ik mijn klantenbestand nog moest opbouwen, besloot ik in stapjes te beginnen. Ik opende mijn praktijk voor twee dagen in de week en werkte drie dagen voor een cateringbedrijf. Terwijl ik mijn praktijk steeds verder uitbreidde, bouwde ik mijn vaste baan af." Tot haar manager haar een promotie aanbood op voorwaarde dat ze vijf dagen zou gaan werken. "Ik vond het ontzettend lastig om die baan af te slaan. Gelukkig gaf mijn manager me het laatste zetje om voor mijn praktijk te gaan. Hij zei dat ik mijn hart moest volgen en dat ik altijd terug kon komen als er iets misging. Het was de tijd van Sonja Bakker, niet het ideale moment om te starten, maar ik ging ervoor."

Hypes en blogs

De laatste jaren is voeding een hot topic in Nederland, maar toen Mariëlle haar praktijk begon, hadden weinig mensen van het beroep gewichtsconsulent gehoord. "Ik was een van de eerste leden van de beroepsvereniging en in de wijde omtrek was geen collega te bekennen. Gelukkig zette de BGN zich enorm in om het vak op de kaart te zetten. Zelf bracht ik mijn enthousiasme en passie over op familie en kennissen. Mijn eerste cliënten heb ik op die manier binnengehaald. Daarnaast heb ik genetwerkt, afspraken gemaakt met diëtisten, huisartsen en sportscholen. Alles om mijn vak onder de aandacht te brengen. Dat werkte: langzaam maar zeker vulde mijn praktijk zich. Al was het nog steeds niet altijd makkelijk. Af en toe leek het alsof mijn praktijk werd ingehaald door hypes en internet. Als iemand vertelt dat haar collega in een maand vijf of tien kilo is afgevallen met een crashdieet dan is het lastig om daar tegenop te boksen. Of als mensen blogs waar feiten en fabels door elkaar gehaald worden voor waarheid aannemen, is het moeilijk om daar tegenin te gaan." Toch is Mariëlle blij dat ze de afgelopen jaren is blijven geloven in haar eigen kracht. Ze geeft haar cliënten mee dat het hartstikke leuk is om vijf kilo in een maand te verliezen, maar dat je vooral naar de lange termijn moet kijken. Gelukkig ziet Mariëlle de laatste tijd een kentering: "Mensen lijken genoeg te hebben van al die hypes en zien door de bomen het bos niet meer. Het is fijn als je dan ergens kunt aankloppen voor eerlijke informatie. Ook al val je daar niet meteen kilo's van af."

Genietmomentjes

Het eerste waar Mariëlle naar kijkt als ze een nieuwe cliënt ontvangt, is: wat voor persoon is dit? "Een bouwvakker heeft bijvoorbeeld een ander voedingspatroon dan iemand met een kantoorbaan. Ik kijk ook wat het meest haalbare is voor degene die ik begeleid. Ik kan de lat meteen heel hoog leggen en iemand een streng dieet meegeven, maar dat werkt niet motiverend." Mariëlle begint daarom vaak met een stukje bewustzijn. "Samen met de cliënt maak ik een voedingsanalyse waarbij we in kaart brengen wat hij of zij op een dag eet. Vervolgens leg ik uit hoe je verpakkingen leest en wat goede en slechte vetten zijn. Mensen schrikken regelmatig van wat ze in de kast hebben staan en komen tijdens de volgende afspraak zelf al met alternatieven." Ook geeft Mariëlle cliënten simpele handvatten. "Haal niet teveel in huis, doe geen boodschappen met een lege maag en bouw een genietmomentje in voor jezelf waarop je iets lekkers mag eten." Vooral voor emotie-eters is dit laatste punt een belangrijke. Mariëlle probeert bepaalde valkuilen daarom los te koppelen van het eetgedrag. "Zo had ik een cliënte die problemen met een collega had. Na elke ruzie beloofde ze zichzelf een zak chips. Ik vroeg haar in hoeverre ze daarvan kon genieten. Op een schaal van 1 tot 10 gaf ze de eerste paar happen een 7, maar dat cijfer veranderde al snel in een 5 of lager. Mijn vervolgvraag was of die zak chips de relatie met haar collega veranderde en wat haar die zak chips opleverde. Dat was een eyeopener voor haar. Ze is op zoek gegaan naar een manier om met die collega om te gaan en kiest nu voor iets lekkers tijdens een genietmomentje en niet als medicijn waarmee ze haar frustratie kan onderdrukken."

Actief en creatief

Inmiddels vinden cliënten zelf hun weg naar haar praktijk en is Mariëlle een samenwerking aangegaan met een sportschool. "Daar geef ik de groepsworkshop Slim in balans. In de eerste les laat ik deelnemers een brief aan zichzelf schrijven die ze na driekwart jaar weer mogen openen. Het is zo mooi om te zien hoe het zelfvertrouwen van mensen in zo'n korte tijd kan groeien. Uitspraken als 'ik kan weer genieten van eten', 'ik durf weer in de spiegel te kijken' en 'ik voel me weer fit' zijn voor mij de mooiste complimenten, daar doe ik het voor." Dat er in Nederland de laatste jaren steeds meer aandacht is voor gezonde voeding heeft Mariëlle iets goeds gebracht: ze heeft collega's gekregen. "Daar ben ik zo blij mee. Omdat je een beroepsgeheim hebt, kun je weinig delen en dat maakt het vak soms eenzaam. Ik zit nu in een intervisiegroep met collega's uit de regio en het is heel fijn om een klankbord voor elkaar te zijn en samen praktische tips uit te wisselen. Ik ben blij dat we elkaar op die manier kunnen versterken." Hoewel Mariëlles praktijk goed loopt en ze elke dag van haar werk geniet, is ze zich ervan bewust dat het lastig is om van dit werk rond te komen. "Je moet altijd actief en creatief zijn en jezelf blijven ontwikkelen. Maar ook kijken wat je raakt. Zo begeleid ik zelf steeds vaker bedrijfsmedewerkers en adviseer ik bedrijven hoe ze zowel op voedings- als bewegingsgebied een gezondere werkomgeving kunnen creëren. Het zou mooi zijn als ik daar de komende jaren iets in kan betekenen. Die uitdaging ga ik graag aan."

Wie is Mariëlle Dassen?

Mariëlle Dassen (45 jaar) uit Geleen werkt al meer dan tien jaar als zelfstandig gewichtsconsulente en voedingscoach. Ze woont samen met haar partner en hun twee kinderen van 15 en 12 jaar. Mariëlle heeft een praktijk aan huis en geeft workshops en consulten bij Health & Sports Club Vouershof. Daarnaast is ze regelmatig te vinden bij bedrijven waar ze advies geeft voor een gezonde leefstijl en omgeving op de werkvloer.