Loading…

Afvallen als 70-plusser: heeft dat wel zin?

Een beetje sceptisch was ze wel, toen Karin* (72) voor het eerst belde met de gewichtsconsulent bij haar in de buurt, Marjolein van Hesselingen. Karin wilde zeker wel wat afvallen, maar vroeg zich af wat Marjolein nou precies voor haar zou kunnen betekenen en of dat überhaupt wat zou helpen. Uiteindelijk viel ze ruim 7 kilo af op een gezonde manier.

Om te zien of er een match was en ze inderdaad aan het juiste adres was bij de BGN-gewichtsconsulent, werd er eerst een kennismakingsgesprek gepland. Tijdens die kennismaking vertelde Karin dat ze een aantal weken geleden een check-up had gehad bij haar huisarts en dat “alles in principe goed was, behalve haar BMI”. Die was inderdaad wat aan de hoge kant. 

Verantwoord afvallen

De huisarts gaf aan dat ze zich niet direct zorgen hoefde te maken, maar dat ze er wel goed aan deed om af te spreken met iemand die haar zou kunnen begeleiden bij het afvallen. Iemand die tevens advies kon geven over een gezond eetpatroon op haar leeftijd. Dat leidde dus tot het telefoontje naar Marjolein. Met haar 72 jaar vroeg Karin zich af of het wel zinvol was om af te vallen, en of daar niet een hele lange adem voor nodig was. Ze gaf ook aan dat ze niet teveel wilde veranderen in haar eet- en leefpatroon. Het moest allemaal wel ‘normaal blijven’. Marjolein: “Tijdens ons gesprek zei Karin dat ze geen fruit lustte en dat ze dat ook niet nodig had. Een Hollands AGV-tje hoefde ze ook niet. En met recepten hoefde ik ook niet aan te komen.” 

Voedingsadvies op maat

Er lag duidelijk een stevige uitdaging voor zowel Karin als haar gewichtsconsulent. Na de intake en de analyse van het voedingsdagboek werd het toch al snel duidelijk dat Karins eetpatroon te eenzijdig was. “Ik heb Karin laten zien wat haar lichaam in deze leeftijdsperiode en situatie nodig heeft en de praktische vertaling daarvan: wat betekent dit voor je dagelijkse eetpatroon”, zegt Marjolein. Een persoonlijk plan op maat, met tóch een aantal lekkere en gemakkelijke recepten, was het gevolg. Karin ging mee in het enthousiasme van haar gewichtsconsulent. Binnen een paar weken was haar eetpatroon al drastisch veranderd. Karin eet nu regelmatiger, krijgt een grote variatie aan voedingsstoffen binnen en geeft aan zich energieker en fitter te voelen. 

Slanker én gezonder

Eén van de issues in Karins eetpatroon was de afwezigheid van fruit, brood en zuivel. Met een eetpatroon voor elke dag, passend bij Karins wensen en met wat aanmoediging van haar gewichtsconsulent, kwamen ook zuivel, fruit en brood terug. Alsmede enkele alternatieven voor als Karin daar geen zin of trek in heeft. Ook de recepten – “die Marjolein er een beetje doorgeduwd heeft” – waren een schot in de roos. Met behulp van de begeleiding van haar gewichtsconsulent is Karin op een verantwoorde wijze ruim 7 kilo afgevallen. Marjolein: “Zo zie je dat je ook als 70-plusser aan een gezonde leefstijl kunt werken. Mét een resultaat wat verder gaat dan de weegschaal.”

 

* Karin is een pseudoniem. 
De omslagfoto (fictief) is van Ravi Patel.