Loading…

Ondanks de overgang viel Eef (53) 7 kilo af

Eef* was al eerder kort begeleid door gewichtsconsulent Annette Wessels. Toen was haar wens om te weten te komen welke gezonde voeding in haar menu paste. Nadat haar BGN-gewichtsconsulent enkele jaren later een bericht stuurde over het ontdekken van patronen achter eetgewoonten, besloot ze opnieuw met Annette aan de slag te gaan.

Eef was net in de overgang beland en merkte dat haar kleding niet meer paste. Niet de meest ideale situatie om af te vallen. Ook voelde ze zich niet thuis in haar lichaam. “Ze schreef me ook dat de stressvolle situaties op haar werk het erger maakten. En dat ze moe was, heel moe,” zegt Annette, BGN-gewichtsconsulent in Odijk. Veel mensen zijn zich niet bewust van de relatie voeding en energie. Of liever gezegd: denken niet zo snel aan het aanpassen van hun eetpatroon als ze zich moe of futloos voelen. Het was één van de inzichten die Eef opdeed.

Verzadigd gevoel

Via het eerdere traject had Eef al geleerd welke gezonde voeding in haar menu paste. Annette: “We scherpten dat verder aan op de menopauze. Om niet in de valkuil van een eetbui-uit-honger terecht te komen, bekeken Eef en haar gewichtsconsulent welke voedingsmiddelen nog meer handig waren om dagelijks te gebruiken. En die goed pasten in de routine van Eef. Dit had tot gevolg dat ze meer verzadigd was gedurende haar werkdag. En thuis was er genoeg energie over om te kiezen voor een goede avondmaaltijd. 

Meer energie en rust

Annette: “Vervolgens werkten we verder met mijn programma wat ik ‘grip op eetgedrag’ noem. Eefs zelfzorg bestond uit het drinken van wijn ’s avonds. En natuurlijk chocola eten.” Logischerwijs werd Eef daar niet fitter of energieker van. “We kwamen erachter dat écht voor jezelf zorgen juist gaat om fitheid, onafhankelijkheid en je eigen koers varen. Maar ook dat ze dat kon bereiken door even een stapje terug te zetten. Meer echte rust te nemen. Bijvoorbeeld door creatief bezig te zijn en te dansen, mindful zijn,” blikt de gewichtsconsulent terug.

Effect van stress

Eén van de onderdelen van het proces was praten over verschillende emoties en hun effecten op voeding en voedselkeuzes. Dat moeheid betekende dat je naar bed moet gaan, niet de snack-kast in. Samen bespraken ze een alternatieve reactie voor stressvolle situaties. Annette: “Ik raad dan aan om met je aandacht naar binnen te gaan. Te voelen. Als het gaat over werkgerelateerde stress: om grenzen te stellen, of even afstand te nemen door buiten in alle rust te wandelen. Heb je meteen een mooie lunchpauze.” 

Geen buffer meer nodig

Eef oefende om op deze andere manier in het leven te staan. Het gaf de vrijheid om afstand te nemen van de buffer, haar ‘vetlaagje’, dat ze had opgebouwd om zichzelf af te schermen voor de buitenwereld. “Door het hoofd en het hart met elkaar te verbinden ontstaat er juist inzicht en kracht,” legt Annette uit. En, al zat ze nog steeds volop in de overgang, Eef viel 7 kilo af. Dat zorgde ervoor dat ze weer in haar kleding paste en ze haar lichaam weer herkende. En met behulp van deze nieuwe inzichten kan ze ervoor zorgen dat die kilo’s er ook af blijven.


*Eef is een fictieve naam.