Loading…
Dé site voor iedereen die
bewust met voeding bezig is.

Laatste nieuws

Slim worden zonder denken? Over afslanken in januari

Wanneer je een advertentie zou lezen die je een hoger intelligentieniveau zou beloven, zónder dat je er ook maar even je hersenen zou moeten pijnigen, zou je dit dan voor waarheid aannemen? Nee, waarschijnlijk niet. We weten allemaal dat er maar weinig lukt, zonder dat wij er ons voor moeten inspannen. Maar een advertentie die je 10 kilo gewichtsverlies belooft in twee weken zonder dat je er iets voor hoeft te doen, geloven we ineens wel?!

In de afslankindustrie gaan jaarlijks miljoenen om. Er zijn bedrijven en organisaties te over die je het ware middel willen verkopen, zeker in januari. Als gewichtsconsulenten ontmoeten we regelmatig mensen in de praktijk die echte kenners zijn. Mensen die alles al hebben geprobeerd: pillen, poeders, capsules, plantenextracten, behandelingen, lichaamspakkingen, trilbanden en andere apparaten, allerhande wonderdiëten… kortom: Gouden Bergen. 

Niet zonder inzet
En daar blijft het bij, gouden bergen. Om even spreekwoordelijk te blijven, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Een blijvend gezond bereiken gaat niet zonder eigen inzet. Succes bereik je door het stelselmatig veranderen van je eetpatroon en het inbouwen van meer beweging. Als je naar de gewichtsconsulent gaat, dan draait het in de gesprekken om verandering. Verandering in je bestaande routines en onbewuste gedrag. Dat leidt niet altijd tot een weegschaal-resultaat in de eerste week. Dé reden dat de onzinnige ‘veel kilo in weinig weken’-diëten en producten zo aanslaan, is omdat men wil dat de weegschaal stelselmatig lager aangeeft dan de vorige keer!

Meer dan gewicht
Je kent vast het grapje "wat weegt er meer: een kilo veren of een kilo staal?" Hoewel het in beide gevallen om een kilo gaat, heb je ontelbaar veel veren nodig voor één kilo. Die relativering kun je ook toepassen op jouw lichaam en de weegschaal. Door een lichaam te wegen maak je een optelsom van spieren, vocht, botten, darmen, haren en kleding (of niet). Verder zegt het niet zoveel. Een gezond lichaam hangt van veel meer factoren af dan alleen van die kilo’s. En gezond en blijvend afvallen is zoveel meer dan alleen pure kilo’s verliezen.

Je doel bereiken
Het mag dan geen populaire uitspraak zijn, maar er is géén one size fits all supermakkelijke manier van afslanken. Geen enkel product zorgt ervoor dat je morgen ineens wakker wordt met een slanker lijf. Afvallen op een verantwoorde manier is maatwerk en gaat het beste met een professional als steun in de rug, om passend advies te geven en te motiveren. 

 

Je kunt ook in de lockdown contact opnemen met de gewichtsconsulent bij jou in de buurt. Meer informatie over begeleiding in coronatijd.

Vind hier jouw dichtstbijzijnde BGN-geregistreerde professional.

Geplaatst op 06-01-2021

Laatste nieuws