Loading…
Dé site voor iedereen die
bewust met voeding bezig is.

Laatste nieuws

Snel uit de keuken: koken als je haast hebt

Je kent het wel: de was moet nog opgehangen, je partner blijft maar videobellen, de kids hebben honger, de hond moet nog uitgelaten en eigenlijk wilde je nog aan die presentatie werken... Boodschappen? Eten? Koken? Het kan er gemakkelijk bij inschieten. Om te zorgen dat het niet weer een rondje afhaalfriet of brood wordt, hierbij een paar simpele tips en tricks om gezond te eten als je haast hebt.

Sneller door de super
Nog gauw even boodschappen doen bespaart niet alleen tijd, het helpt ook om minder 'slechte' dingen te kopen en bespaart geld. Je gaat het snelst door de super op deze manier: 

  • Maak gebruik van een simpel lijstje (bijv. in je telefoon) en ga direct op je doel af
  • Neem een mandje (als dat toegestaan is): dat scheelt het ophalen en wegbrengen van het karretje, je koopt minder en je gaat sneller door de gangpaden
  • Vraag het direct een medewerker als je een product niet kunt vinden. Houd daarbij minimaal 1,5 m afstand aan.
  • Houd de "buitenste paden" van de supermarkt aan: hier vind je de verse producten - alles wat je nodig hebt voor een gezonde avondmaaltijd.

Sneller koken
Tijdens het koken kun je met wat kleine handigheidjes extra tijd besparen en toch een gezonde maaltijd klaarmaken. Kook je pasta, dan kun je in de laatste vijf à zes minuten verse groenten als broccoli, bloemkool of tuinerwten meekoken. Het scheelt na afloop ook een pan opruimen! Kant-en-klare schoongemaakte groente uit het versschap of de diepvries van de supermarkt zijn je beste vriend hierbij. En nee, diepvriesgroente zijn niet minder gezond dan verse!

Slim met apparaten
Laat je keukenapparaten een handje meehelpen en denk praktisch: water aan de kook brengen gaat veel sneller in een waterkoker dan in de pan. De magnetron is ideaal voor het snel verhitten van producten, maar kan ook ingeschakeld worden om groente te koken. Leg daarvoor de schoongemaakte groenten in een magnetronschaal met een laagje water. Dek af met een stukje magnetronfolie en plaats in de magnetron. Op 900 watt is de kooktijd ongeveer de helft van de kooktijd op een fornuis! En denk ook eens aan een grillpan of de grill van je oven: een stukje zalm of een gehalveerde courgette is met 6 minuten klaar (halverwege even keren). 

Andere snel-klaar kookgerei:

  • de wok of een hapjespan: met 15-20 minuten ben je klaar
  • een eiersnijder voor het snijden van zachte groente en champignons
  • een ijstang of ijslepel om snel kleine gehaktballetjes mee te maken
  • blender of staafmixer voor snel pureren van soepen en sauzen.

Plannen
Ook ‘tussen neus en lippen door’ koken gaat niet zonder enige voorbereiding. Zorg er daarom voor dat je altijd wat gesneden groenten in de diepvries liggen. Of ga op de creatieve toer met wat restjes: met overgebleven groenten en een paar eieren maak je zo een boerenomelet. Vries porties in als je een keer teveel hebt gekookt en houd om de zoveel dagen "vriezerverrassing" of "buffet" waarbij je de bakjes alleen even hoeft op te warmen. Zo houd je rust in de keuken en magen gevuld. Ook op de allerdrukste dagen. 

Geplaatst op 10-12-2020

Laatste nieuws