Inloopspreekuur in de wijk door gewichtsconsulent: “Wat een gezonde keuze is, is niet altijd duidelijk”

In Eindhoven hebben ze een lokaal preventieakkoord waar ‘Gezond Gewicht’ een belangrijk onderdeel van is. In dat kader is de gemeente aangesloten bij DE STAP naar gezonder, waar nog eens 99 andere organisaties bij aangesloten zijn. BGN-gewichtsconsulent Wendy de Kok is er daar een van en vertelt hoe zij op een laagdrempelige manier de risicogroepen bereikt die anders buiten het zicht dreigen te vallen. Zoals lager opgeleide inwoners, niet-Nederlandssprekende Eindhovenaren en ouderen. “Tijdens een inloopspreekuur lopen ze zó naar binnen voor een korte check-up.”

Expertise van buiten

Wendy begon in 2020 haar praktijk als BGN-gewichtsconsulent. “Preventie is – net als elders in Nederland – een belangrijk thema. In onze gemeente wordt daarbij veel contact gezocht met bedrijven en andere organisaties.” Dat kan Robin de Ruiter beamen. Hij is programmamanager van Slimmer Leven, waar de beweging ‘DE STAP naar gezonder’ een onderdeel van is. “Gezondheidsbevordering en preventie zijn complexe zaken met veel onderliggende thema’s. Om daar iets mee te doen móét je wel samenwerken met organisaties en instellingen die van die specifiekere thema’s verstand hebben.”

De wijken in

De BGN-gewichtsconsulent is wat Robin betreft een onmisbare partij. Hij vertelt dat het doel van DE STAP naar gezonder is om gezondheidsverschillen tussen hoog- en laagopgeleide inwoners te verkleinen. “Daar zit ook precies de uitdaging, want het is wetenschappelijk aangetoond dat je met gezondheidsprojecten eerder hoogopgeleide mensen bereikt die al met gezondheid bezig zijn. Mooi meegenomen als je hen ook bereikt, maar het is niet de doelgroep waarvoor DE STAP naar gezonder in eerste instantie is bedoeld. De grootste winst zit juist in lager opgeleide mensen die niet met gezondheid bezig zijn. Daarom is Wendy een belangrijke aanvulling. Zij gaat de wijken in, zodat inwoners op een laagdrempelige manier door haar geholpen kunnen worden.”

Laagdrempelig én relevant

Wendy vertelt over het inloopspreekuur, ‘lekker in je vel’, dat zij in samenwerking met verschillende partijen binnen gemeente heeft opgezet. “We beginnen in de wijken waar het probleem het grootst is. In een wijkcentrum heb ik spreekuren waar inwoners zó – zonder afspraak – naar binnen kunnen lopen. We hebben een kort gesprekje over hun lichamelijke gezondheid en welzijn. Vervolgens weeg ik hen, bereken ik het BMI, meet ik het visceraal vet (het ongezonde vet rond de organen, red.) en vraag ik hen ook naar de sociale en financiële gezondheid. Superlaagdrempelig, maar o zo relevant. Ik nodig hen vrijblijvend uit om over een paar maanden weer terug te komen, zodat we kunnen zien waar ze dán staan.” Een nieuw idee is om met een bus bij supermarkten te gaan staan. In supermarkten is slechts twintig procent van de producten gezond, volgens de Richtlijnen Goede Voeding. “Wat een gezonde keuze is, is niet altijd duidelijk. Denk aan de fruitsappen en ogenschijnlijk ‘gezonde’ ontbijtkoeken die bomvol suikers zitten. Dus ga ik met bezoekers de supermarkt in om kennis te delen over wat wél een gezonde keuze is. Zo sluit je heel mooi aan op de bestaande gewoonten van inwoners.”

Specialistische kennis van voeding

Wendy vindt het belangrijk om aan te stippen dat de BGN-gewichtsconsulent een beschermde naam is; die doet dus niet zomaar wat. Wendy: “De BGN staat voor professionaliteit en is ook echt een keurmerk; dat word je niet zomaar. Gewichtsconsulenten die bij de BGN zijn aangesloten begeleiden hun cliënten volgens de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad. Ze zijn gespecialiseerd op het gebied van voeding en hebben daarnaast veel kennis van andere leefstijlelementen.” Naast haar opleiding tot BGN-gewichtsconsulent volgde Wendy de opleiding tot Leefstijlcoach. “Ik vind het een mooie aanvulling. Een verschil met de opleiding tot gewichtsconsulent is dat daar de focus meer ligt op voedingsleer en diëtetiek. Een gewichtsconsulent weet dus meer van gezonde voeding. Voor de gemeente is die kennis denk ik heel prettig, en ook het feit dat we zo praktisch werken. Er zijn allerlei akkoorden rond preventie en gezondheidsbevordering. Maar hoe ga je die nou praktisch inzetten? De BGN-gewichtsconsulent maakt het concreet.”

De BGN roept gemeenten op: ga in gesprek met de BGN-gewichtsconsulenten in jouw gemeente. Zij helpen inwoners op een laagdrempelige manier aan een langdurig gezonde leefstijl. Vind hier de gewichtsconsulent in jouw gemeente.

Share This