Join the club, word lid van de bgn

Wil jij ook aan de slag om Nederland gezonder en vitaler te maken? Als BGN-gewichtsconsulent adviseer je cliënten, individueel of in groepen, met stapsgewijze verbeteringen in hun voedings- en bewegingspatroon. Het doel is om hen een blijvend veranderde leefstijl aan te leren. Zo bereiken cliënten een gezond(er) gewicht, komen ze meer in beweging en voelen ze zich een stuk fitter en vitaler.

meld je aanledenportaal

Welke soorten lidmaatschap kent de BGN?

De BGN kent twee typen lidmaatschap: het aspirantlidmaatschap en het kernlidmaatschap. Het aspirantlidmaatschap is bedoeld voor leden die momenteel een BGN-erkende opleiding tot gewichtsconsulent volgen. Het kernlidmaatschap is voor leden die al een BGN-erkende opleiding hebben afgerond en in hun eigen praktijk of in dienstverband werkzaam zijn. Wil jij weten of je voor een aspirant- of kernlidmaatschap in aanmerking komt? Wil je daarnaast graag ontdekken of het aspirant- of kernlidmaatschap is wat jij zoekt? Lees dan de informatie hieronder!

het kernlidmaatschap

Voordelen lidmaatschap

Door lid te zijn van de BGN heb je allerlei voordelen. Je hebt toegang tot allerlei speciaal geselecteerde nascholingen, kunt gebruikmaken van webshopmaterialen, netwerken op de bijeenkomsten en sparren in intervisiegroepen. Er is een uitgebreid ledenportaal waarop je allerlei informatie kunt vinden, zoals een bibliotheek met belangrijke, praktische documenten. Jouw consulten worden vaak (deels) vergoed door zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering.

Daarnaast word je opgenomen in de ‘Vind consulent’-functie op deze website, krijg je kortingen op voedingsberekeningsprogramma’s en het vakblad ‘Voeding NU’. Je mag het onderscheidende BGN-logo gebruiken. De BGN zorgt centraal voor zoveel mogelijk beroepspromotie bij belangrijke doelgroepen.

Lidmaatschapseisen

 • Een geldig diploma gewichtsconsulent van een door de BGN geaccrediteerde opleiding en/of een door de BGN goedgekeurd exameninstituut (TCI). Daarnaast kun je ook lid worden met een door de overheid erkend diploma MBO Voeding- en Leefstijladviseur.
 • Let op: Heb je diploma een diploma gewichtsconsulent van vóór 01-09-2018? Dan is het diploma van het opleidingsinstituut voldoende. Is het diploma ná 01-09-2018 behaald? Dan moet het een diploma van exameninstituut TCI zijn. Is het een diploma van LOI of NHA en is het vóór 01-09-2018 behaald? Dan moet er een apart certificaat van de praktijkdag ‘Coaching en Gespreksvaardigheden’ zijn toegevoegd.
 • Lid worden met een ander diploma dan die hierboven worden genoemd is nooit mogelijk, ook niet als het een hoger niveau en/of een vergelijkbare opleiding is. Ook buitenlandse diploma’s zijn niet ontvankelijk.
 • Als je zelfstandig ondernemer bent: een inschrijving bij de Kamer van Koophandel met vermelding van de activiteit ‘gewichtsconsulent’ en de SBI-code 86923, aan te tonen middels een uittreksel van de Kamer van Koophandel; óf als je in dienstverband werkt als gewichtsconsulent: een kopie van je arbeidsovereenkomst of een arbeidsverklaring van de werkgever, waarin de werkzaamheden als gewichtsconsulent worden vermeld.
 • Voor zelfstandige ondernemers geldt dat zij een geldig btw-nummer moeten hebben.
 • Cliëntbegeleiding volgens de Richtlijnen Goede Voeding, de Voedingsnormen en de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.
 • Geen verkoop en advisering van afslankproducten en maaltijdvervangers.

wat verwachten we van jou?

 • De Richtlijnen Goede Voeding, de Voedingsnormen en de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad zijn je leidraad. Je past deze toe vanuit de overtuiging dat je jouw cliënt hiermee het beste (voedings)advies geeft.
 • Je hecht waarde aan goed onderbouwde adviezen en zal nooit zomaar iets aanraden omdat jij of anderen er goede ervaringen mee hebben. Je bent kritisch op hypes en kan jouw adviezen altijd onderbouwen als jouw cliënt hierom vraagt.
 • Je adviseert en/of verkoopt geen maaltijdvervangers en afslankproducten.
 • Je verwijst de cliënt tijdig naar een huisarts of diëtist als je denkt dat sprake is van een medische aandoening en de cliënt een medisch voedingsadvies nodig heeft. De BGN-gewichtsconsulent is immers geen zorgverlener en behandelt geen aandoeningen met het doel op genezing.
 • Tot slot vind je het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen je vakgebied. Je bijscholen en up-to-date blijven zie je als een vanzelfsprekend onderdeel van je vak. We verwachten dan ook van je dat je aan onze nascholingsplicht voldoet.

Wat kost het lidmaatschap?

Per mei 2023 bedragen de kosten voor het BGN-kernlidmaatschap € 188,00 per lidmaatschapsjaar (incl. btw). Daarnaast vragen wij eenmalige inschrijfkosten van € 42,99 (incl. btw).

word ook bgn lid

en profiteer van de voordelen

aspirant lidmaatschap

Wat houdt het aspirantlidmaatschap in?

Als aspirantlid bieden we jou de gelegenheid om je al tijdens je opleiding tot gewichtsconsulent te oriënteren op het beroep en het voeren van een praktijk. Ook kun je zo al in een vroeg stadium kennismaken met onze beroepsvereniging. Aspirantlid ben je voor maximaal twee jaar: daarna kun je eventueel overstappen naar het kernlidmaatschap.

Als aspirantlid heb je toegang tot alle BGN-activiteiten, waaronder nascholingsbijeenkomsten, regiobijeenkomsten en de jaarlijkse BGN-dag (inclusief Algemene Ledenvergadering). Je ontvangt onze maandelijks nieuwsbrief, waarmee we je op de hoogte houden van al onze activiteiten. Als aspirantlid hoef je geen nascholingspunten te behalen: je bent immers nog in opleiding.

Bekijk het volledige overzicht met de verschillen tussen het aspirantlidmaatschap en het kernlidmaatschap hieronder.

 

Wat kost het aspirantlidmaatschap?

Per mei 2023 betaal je voor het aspirantlidmaatschap € 80,57 per lidmaatschapsjaar (incl. btw). Daarnaast vragen wij eenmalige inschrijfkosten van € 26,85 (incl. btw). Een investering in jouw toekomst als BGN-gewichtsconsulent!

Aan welke toelatingseisen moet ik voldoen?

 • Je staat ingeschreven voor de opleiding tot gewichtsconsulent bij een door de BGN geaccrediteerde opleiding, aan te tonen middels een inschrijfbewijs waaruit zowel de opleider als de naam van de opleiding blijkt.
 • Je handelt volgens de Richtlijnen Goede Voeding, de Voedingsnormen en de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.
 • Je adviseert en/of verkoopt geen maaltijdvervangers en afslankproducten.Overtuigd? Meld je vandaag nog aan als aspirantlid van onze vereniging!

Nog één keer op een rijtje

Graag zetten we voor jou de belangrijkste verschillen tussen het aspirant- en kernlidmaatschap nogmaals op een rijtje.

OnderwerpAspirantlidKernlid
Opleiding en beroepsuitoefeningvoor gewichtsconsulenten in opleidingvoor gewichtsconsulenten met diploma en praktijk of dienstverband
Jaarlijkse contributie € 80.56 (incl. BTW)
€ 66,58 (excl. BTW)
€ 188,00 (incl. BTW)
€ 155,37 (excl. BTW)
Inschrijfgeld (éénmalig) € 26,85 (incl. BTW)
€ 22,19 (excl. BTW)
€ 42,98 (incl. BTW)
€ 35,52 (excl. BTW)
Administratiekosten overstap aspirantlid naar kernlid € 16,12 (incl. BTW)
€ 13,32 (excl. BTW)
n.v.t.
Vergoeding consulten door zorgverzekeraars  NeeJa
Voeren van logo BGN NeeJa
Aanschaf voedingsdagboeken Nee (i.v.m. niet voeren logo) Ja
Aanschaf folders Nee (i.v.m. niet voeren logo) Ja
60 nascholingspunten halen in 3 jaar NeeJa
Toegang tot Algemene Ledenvergadering Ja (geen stemrecht, geen nascholingspunten) Ja
Toegang tot BGN-nascholing en regiobijeenkomsten Ja (geen nascholingspunten) Ja
Volgen van nascholingen Ja (geen nascholingspunten)Ja
Toegang tot BGN BibliotheekGedeeltelijk (geen toegang tot gedeeltes praktijkvoering) Ja
Toegang tot informatie m.b.t. facturen NeeJa
Voordelig abonnement Voeding NU JaJa
Korting op voedingsberekeningsprogramma’s JaJa
Toegang BGN-ledenportaal Ja (gedeeltelijke toegankelijkheid) Ja
Share This