“Mensen moeten meer basiskennis van voeding krijgen”

Gezondheid wordt steeds ingewikkelder, vindt BGN-gewichtsconsulent Anniek Sturm. “Dat komt mede door misleidende productnamen – vruchtenhagel en -sappen die geen vruchten bevatten bijvoorbeeld – en zelfbenoemde gezondheidsgoeroes. Ik zie mensen worstelen. Ze voelen zich vermoeid, krijgen burn-outs, hebben een slecht zelfbeeld of kunnen door overgewicht niet meedoen en worden eenzaam. De basisprincipes van gezond leven zijn gelukkig niet zo ingewikkeld en dat wil ik bij een zo breed mogelijk publiek bekend maken.” Daarom bedacht ze een uniek gezondheidsconcept.

Aandacht voor meer dan de klacht
Een paar jaar geleden bedacht Anniek het idee voor een plek waar verschillende gezondheidsdisciplines samenkomen: De Buitenplaats in de gemeente Haarlemmermeer. Ze heeft al zo’n vijftien professionals enthousiast gekregen, waaronder psychotherapeuten, een masseur, een stress- en ademcoach en een sportschool. Ook huisarts Annemieke van den Berg heeft zich aangesloten bij het project. “Ik deel Annieks droom om een plek op te richten waar alles rond gezondheid samenkomt.”

Gezamenlijk leefstijlspreekuur
Bij De Buitenplaats zal Annemieke als huisarts vooral een voorlichtende rol krijgen. “Samen met Anniek introduceren we een leefstijlspreekuur. We vullen elkaar mooi aan. Ik kan de diagnostiek op me nemen en mensen bewust maken op welke gebieden winst te behalen is. Anniek kan de mensen verder begeleiden en coachen naar blijvende gedragsverandering.”

Samenwerking met gemeente
Het is vooral nog plannen maken. Want hoewel die zeer concreet zijn, heeft de gemeente wat meer tijd nodig. Anniek: “Ze zijn enthousiast over De Buitenplaats, maar er spelen meer belangen mee waardoor alles wat langer duurt.” Slim van Anniek is dat ze met haar plannen aansluit op de plannen en programma’s die de gemeente al heeft opgezet. “In onze gemeente zijn twee wijken waar overgewicht en eenzaamheid het vaakst voorkomt, en waar weinig welzijnsvoorzieningen gevestigd zijn. De gemeente heeft voor die wijken een welzijnsprogramma opgezet. Een logische plek om De Buitenplaats te vestigen.”

Verdienmodel
Ook over het verdienmodel is nagedacht, want Anniek wil niet enkel afhankelijk zijn van subsidies of vergoeding door de zorgverzekering. “Die zien we als aanvulling en kunnen ook veranderen als er een nieuwe politieke wind waait. Verder ben ik in gesprek met meerdere potentiële investeerders. Dat zijn goede gesprekken; ze zien kansen. Het wordt echt een mooi vitaliteitscentrum, zodat het aantrekkelijk wordt om hier gezond te lunchen en een sportabonnement te nemen. Of om een ruimte te huren door bedrijven. We kunnen een compleet dagprogramma faciliteren met gezonde lunch, unieke trainingsruimte, ademsessies en misschien wel bewegen in de moestuin. Dat sluit mooi aan op goed werkgeverschap, wat steeds meer bedrijven belangrijk vinden.”

Gezondheid voor minderbedeelden
Met de opbrengsten wil Anniek het voor de minderbedeelde mensen betaalbaar maken om aan hun gezondheid te werken. Een eigen bijdrage is wel gewenst, denkt Annemieke. “Voordat ik huisarts werd, was ik tropenarts in Afrika. Ook daar werd een kleine eigen bijdrage gevraagd voor medicijnen en dergelijke. Dat zorgt dat mensen de waarde ervan inzien en dat ze het gevoel hebben dat ze eigen regie houden. Dat geeft mensen ook een gevoel van eigenwaarde en is een belangrijk onderdeel van positieve gezondheid.”

Meer weten? Neem contact op met de BGN: 085 – 90 22 867 / [email protected]

Share This