Mijn cholesterolwaardes dalen dankzij gezonde voeding

In Arno’s familie komen hoge cholesterolwaarden voor. Reden voor zijn huisarts om geregeld Arno’s bloed te testen. Jaren gaat het goed, totdat vanaf 2020 de waardes toch ieder jaar wat stijgen. Arno Cok besluit niet te wachten totdat medicatie nodig is en neemt contact op met BGN-gewichtsconsulent Marcha Meuldijk. Nu, drie maanden later, zijn de cholesterolwaarden al gedaald.

Arno is 49 jaar en woont in Zwijndrecht. Samen met zijn vrouw heeft hij een zoon van zeventien en een dochter van dertien. Arno is bij de lokale voetbalvereniging actief als bestuurslid, voetbalt er zelf graag en fietst wekelijks met vrienden. Ze fietsen voor een doel, want elke zomer wordt een spraakmakende berg beklommen.

Klachten, maar wel gezond

Een sportieve veertiger dus, die ook dacht best gezond te eten. “Juist omdat een verhoogd cholesterol een rol speelt in mijn familie, ging ik daar al bewust mee om”, zegt Arno. “Maar toen ik bij Marcha kwam, bleek dat er nog wat verbetering mogelijk was.” Telefonisch voerden de twee een gesprek, waarin Arno vertelde over zijn klachten. Naast de cholesterol had hij last van misselijkheid na fietstochten. Ook had Arno gevoelige darmen, waarvoor hij een coloscopieonderzoek had laten doen. Gelukkig bleek er niets mis te zijn. Marcha: “Tijdens het eerste gesprek onderzoek ik of ik de cliënt zelf kan helpen, of dat hij doorverwezen moet worden, bijvoorbeeld naar een diëtist. Omdat Arno niet ziek was, kon ik hem helpen.”

De reden uitleggen

Twee weken houdt Arno zijn voedingsinname en beweegpatroon bij. Op basis daarvan geeft Marcha haar eerste advies. Gewone pindakaas vervangen door 100% pindakaas, bijvoorbeeld. En als tussendoortje geen Liga of Sultana eten, maar een boterham. De veranderingen lijken klein en onbelangrijk, maar juist dat is de kunst, legt Marcha uit. “Kleine gewoontes leer je makkelijker aan, dus we zetten kleine stapjes. Als Arno die onder de knie heeft, zetten we een volgend stapje. Ik vind het belangrijk om ook uitleg te geven waarom het één beter is dan het ander. Waarom zou je je nieuwe gewoonten anders een leven lang volhouden?”

Snel resultaat

Na een paar weken merkt Arno al dat zijn darmen rustiger worden. Ook slaapt hij beter. “Ik sliep niet slecht, maar merk wel dat ik nu nog beter doorslaap.” Drie maanden na zijn eerste consult bij Marcha laat hij weer een bloedtest doen. De cholesterolwaarden zijn iets gedaald. Arno: “Ik hoopte dat het verschil wat groter zou zijn, maar volgens de huisarts heeft het tijd nodig. Ik voel me in ieder geval prettiger, zeker na het fietsen. Dat komt door een simpele tip van Marcha; ik eet nu voordat ik ga fietsen extra koolhydraten. En binnen twee uur na het fietsen eet ik kwark met een banaan. Misselijk word ik niet meer; blijkbaar was dat wat mijn lichaam nodig had.”

Preventie

Marcha verklaart het snelle verschil in cholesterol en darmklachten. “De verhoudingen koolhydraten, eiwitten en vetten die Arno at waren niet altijd optimaal en voedingskeuzes konden soms gezonder. Door daarmee te spelen en kleine aanpassingen te doen, geeft Arno zijn lichaam nu wat het nodig heeft. En dat geeft grote verschillen in het dagelijks leven en ook op termijn. Darmen spelen een belangrijke rol in iemands gezondheid; gevoelige darmen kunnen ervoor zorgen dat allerlei vitamines en mineralen niet opgenomen worden met vervelende klachten of zelfs ziektes tot gevolg. En een te hoog cholesterol kan plaque in de bloedvaten veroorzaken, wat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot. Medicijnen kunnen helpen, maar het is toch veel fijner als gewone voeding de oplossing kan zijn? Ik ben ervan overtuigd dat Arno met zijn nieuwe leefstijl de kans op voedingsgerelateerde aandoeningen – zoals een hoge bloeddruk, diabetes type 2, darmkanker en zijn hogere cholesterolwaardes – aanzienlijk verkleint.”

Lagere zorgkosten

Voedingscoach Marcha – zoals ze haar praktijk noemt – is gevestigd in Zwijndrecht. Vooral mensen uit de regio weten haar te vinden. “Het is laagdrempelig, omdat je bij de BGN-gewichtsconsulent zonder verwijsbrief van de huisarts terechtkunt”, zegt Marcha. “Veel mensen denken dat vooral vrouwen met overgewicht bij een gewichtsconsulent komen. Maar Arno is een mooi voorbeeld van cliënten die ik ook vaak begeleid. Ik begeleid mannen én vrouwen, die gezonder willen leven – vaak omdat ze vage klachten hebben – maar zelf niet weten wat ze kunnen verbeteren. Het gaat dus lang niet altijd om gewichtsverlies. Begeleiding door de BGN-gewichtsconsulent verlaagt de zorgkosten. Want door onze begeleiding worden tweedelijnsspecialisten – zoals diëtisten – pas ingezet als dat écht nodig is. Voor mensen die (nog) niet ziek zijn, zijn wij er en dat is in het kader van preventie ontzettend waardevol. Ik hoop dat meer mensen dat gaan inzien. Voorkomen is nu eenmaal beter en goedkoper dan genezen.”

Wilt u meer weten over de BGN-gewichtsconsulent? Anne-Marike van Arkel, voorzitter van de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland) vertelt er graag meer over en nodigt u uit voor een gesprek. Zij is bereikbaar via [email protected].

 

Share This