Met een BMI van 27 viel Mirjam van Erp (54) in de categorie ‘overgewicht’. Niet heel ernstig, maar ook niet gezond en dat realiseerde ze zichzelf ook. Om eindelijk van het gejojo af te zijn en erger te voorkomen, ging Mirjam naar BGN-gewichtsconsulent Mascha van Berkel. Zij leerde Mirjam op een verantwoorde manier van het leven te genieten, wat resulteerde in een gezonde leefstijl die ze al twee jaar volhoudt. “Ik voel me fitter, heb minder opvliegers en ben ervan overtuigd dat het mijn kans op allerlei ziekten verkleint”, vertelt Mirjam.
Afvallen lukte, maar volhouden niet. Inmiddels had Mirjam het kookboek van Mascha – waarin de BGN-gewichtsconsulent haar eigen verhaal en eetgewoonten deelt – in haar kast staan, maar het tij keerde pas toen ze persoonlijk, op maat gemaakt advies van haar kreeg. “Ik schommelde tussen de 58 en 85 kilo en voelde me moe als ik thuiskwam van werk. Tijdens de wintersport was ik een van de langzaamsten en als we een berg op moesten wandelen was ik uitgeput. Ik besloot dat het genoeg was en maakte een afspraak.”
De Ossebol blijft
Het was niet dat Mirjam niet wíst wat gezond en wat ongezond was. Sterker nog: ze houdt van gezond eten. “Maar in mijn magere kwark gooide ik het liefst wel een halve kilo noten”, lacht ze. “Ik hield van een biertje of een wijntje, en mijn geliefde Ossebol (de Osse variant op de Bossche Bol, red.) kon ik maar moeilijk weerstaan. Mascha leerde me dat ik echt niet álles hoef te laten staan, maar dat het draait om keuzes maken; niet en-en, maar of-of. Of je gaat voor dat wijntje in de avond, óf je kiest voor de Ossebol bij de koffie. Ik koos het laatste en heb al die tijd elk weekend mijn Bol gegeten. En ik ben wel twintig kilo afgevallen.”
Kiezen voor de tien
Mascha licht toe: “Mirjam kwam binnen om te lijnen en verwachtte een lijst met wat ze wel, en met wat ze niet mocht eten. Ik heb haar snel uit die illusie gehaald, want ik wist: dan zit ze hier volgend jaar weer. Beter werkt het om kleine aanpassingen te doen die aansluiten bij het leven en de gewoonten van Mirjam. Stapje voor stapje zijn we veranderingen in haar leefstijl gaan aanbrengen. Dat begon bij die grote hoeveelheid noten; dat werd een klein handje. En ik gaf de tip om alleen iets ongezonds te eten of drinken als het voor haar een tien is, en om geen genoegen te nemen met een stroopwafel die ze wel lekker vindt, maar slechts een zeven geeft.”
Geen wijntjes meer
Mirjam besloot geen afstand te doen van haar Ossebollen, maar wel helemaal te stoppen met alcohol drinken. Mascha: “Dat is overigens niet iets wat ik haar geadviseerd heb; als zij meer van wijntjes geniet dan van gebak, dan had ze ook de Ossebol kunnen laten staan. Met de keuze die Mirjam maakte, maakte ze een gezonde leefstijl voor háár haalbaar. En het brengt nog meer gezondheidsvoordelen met zich mee. Het leverde haar niet alleen een gezond BMI op; uit onderzoek blijkt ook dat geen alcohol drinken het risico verkleint op het krijgen van borstkanker, maagkanker, darmkanker, dementie en andere vervelende ziektes.”
Het waarom leren
Mirjam vertelt dat ze haar traject bij Mascha nooit als afzien heeft ervaren. “Het was geen dieet en Mascha maakte het leuk door aan te sluiten op wat ik leuk en lekker vind. Het zit ‘m in gewoonten. Ik kook nu in het weekend en zorg dat ik altijd iets gezonds in de koelkast heb liggen, zodat ik na een dag werken niet naar de friet grijp. Een andere succesfactor is het ‘waarom’ achter mijn nieuwe gewoonten. Mascha legt uit wat voeding met je lijf en met je brein doet, wat valkuilen kunnen zijn en hoe je die voorkomt. En dat mijn nieuwe gewicht de kans op diabetes aanzienlijk verkleint; een belangrijke reden om deze leefstijl voort te zetten. Maar de belangrijkste reden is dat ik me goed voel. Ik voel me fit, ben geen jojo meer en leef een leven dat fijn voelt. Ik ben nog steeds geen sportfanaat, maar ik kan wel kilometers achter elkaar wandelen met mijn hond. En met het skiën ben ik de laatste niet meer; een verademing!”
Ga in gesprek met de BGN-gewichtsconsulent
Mirjam sluit af: “De BGN-gewichtsconsulent moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dat zou onze samenleving een stuk gezonder maken en de zorgkosten flink verlagen.”
Daar zijn we het bij de BGN mee eens. Daarom roepen wij gemeenten op: ga in gesprek met de BGN-gewichtsconsulenten in jouw gemeente. Zij helpen inwoners aan een langdurig gezonde leefstijl.