Loading…
Dé site voor iedereen die
bewust met voeding bezig is.

Laatste nieuws

De zorg van morgen

Beste zorgverzekeraar, Zorginstituut Nederland en ieder ander die invloed heeft op de zorg,

Ik weet wie de oplossing heeft voor #dezorgvanmorgen.

Zorginstituut Nederland schetst in haar campagnevideo hoe de zorg er in 2040 uitziet. De rode draad? Tekorten aan alles. Terwijl er wel meer ouderen zijn. Meer mensen die aan allerlei chronische ziektes lijden. Meer mensen die zorg nodig hebben. Zorg die er niet is.

De volle wachtkamers die in beeld worden gebracht zijn schrijnend. Maar ze zijn wel – nu al! – het resultaat van hoe de zorg op dit moment is ingericht. We focussen op ziekte. Daarmee vergeten we iedereen die zich nu op het kantelpunt bevindt: nu nog gezond, maar door leefstijl op den duur niet meer. Dáár is winst te behalen.

De overheid erkent dit en zegt in te zetten op preventie. Een mooi streven. Maar waarom krijgt iemand met een ietwat hoog cholesterol dure medicijnen voorgeschreven? Waarom wordt een gezond persoon met overgewicht doorverwezen naar de dure tweede lijn? En waarom wordt iemand die veelvuldig moe is maar niet écht ziek, terug naar huis gestuurd met de boodschap ‘neem wat rust’?

Bovenstaande personen staan op een dunne lijn met aan de ene kant een gelukkig en vitaal leven, en aan de andere kant allerlei chronische welvaartsziekten. Hen de goed(koper)e kant op laten kantelen, zit hem in het aanleren van een gezonde leefstijl.

Daarmee kom ik op degenen die (een deel) van de oplossing hebben.

1.600 BGN-gewichtsconsulenten kunnen een groot deel van die oplossing bieden. Zij begeleiden jaarlijks duizenden cliënten bij het verbeteren van hun voedings- en beweegpatroon. Ze bieden maatwerkadvies en -coaching, werken met gewone, gezonde voeding en leren cliënten om zélf gezonde keuzes te maken. Een doorverwijzing is niet nodig en daardoor is de drempel laag; de BGN-gewichtsconsulent is toegankelijk.

In het laatste punt – toegankelijkheid – zit de kern. Iedereen die moeite heeft met een gezonde leefstijl, kan bij de BGN-gewichtsconsulent terecht. Tenminste, als we daarin blijven investeren.

In veel gevallen wordt begeleiding door een BGN-gewichtsconsulent uit de aanvullende verzekering vergoed. Bedankt daarvoor; houd dat zo in 2023. Er zijn ook verzekeraars die de BGN-gewichtsconsulent niet in het pakket hebben zitten. Tegen u wil ik zeggen: ‘Herzie uw beleid en zet in op preventie; vergoed de BGN-gewichtsconsulent in elk geval vanuit aanvullende verzekeringen.’

Beste beleidsmaker in de zorg, op dit moment heeft de helft van de Nederlanders overgewicht. De hélft. Ik hoef u niet te vertellen wat daar de risico’s van zijn. Wat deze mensen de zorg in 2040 gaan kosten, durf ik niet eens uit te rekenen. Ik weet wel dat wij dit een halt móéten toeroepen. En dat alleen u dat kunt doen.

Ik vertel u graag meer en nodig u uit voor een gesprek. U kunt mij persoonlijk bereiken via [email protected]. Hopelijk tot snel.

Anne-Marike van Arkel

Voorzitter BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland)

Geplaatst op 16-06-2022

Laatste nieuws