Een tevreden cliënt. Daar gaan we voor!

Wij begrijpen dat het in de praktijk niet zo eenvoudig is om gewicht te verliezen en dat gewichtsverlies te behouden. Daarom steken wij in op een gedegen voedings- en beweegadvies, op maat gemaakt. Zo wordt de cliënt het best ondersteund in het bereiken en behouden een gezond(er) gewicht door een gezonde leefstijl passend bij zijn of haar situatie aan te leren.

word gewichtsconsulent

Van de keukentafel naar professionele beroepsvereniging

2005
2005

Oprichting BGN

In 2005 werd de Beroepsvereniging van Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) opgericht door een aantal pioniers in de beroepsgroep. Zij zagen toen al in dat een gezondere leefstijl steeds belangrijker zou worden in Nederland. Door een beroepsvereniging konden de belangen van de beroepsuitoefenaars gezamenlijk worden behartigd en ontstond er een netwerk voor kennisdeling. Daarnaast werd het voor cliënten overzichtelijker op wie zij een beroep konden doen.

2007
2007

Beginjaren

De eerste jaren stonden vooral in het teken van de opstart: het bepalen van basisregels van lidmaatschap en beroepsuitoefening, maar ook de opzet van een commissie Scholing om de opleidingen te accrediteren en een commissie PR om het beroep ‘gewichtsconsulent’ te promoten. Op 1 januari 2007 werd Achmea de eerste zorgverzekeraar met een vergoeding voor de consulten van de aangesloten gewichtsconsulenten. Dat was een belangrijke mijlpaal. Gelukkig volgden er snel meer verzekeraars.

2010-2012
2010-2012

Uitbreiden

De tijd vliegt en 2010 markeerde het eerste lustrumjaar voor de BGN. Het werd gevierd met een groot ledenevent en een donatie aan Oxfam Novib, een bedrag wat door de leden bij elkaar werd gebracht. De eerste opleiding ‘Kind en Voeding’ wordt geaccrediteerd, maar ook de lidmaatschapseisen worden verzwaard; alle leden moeten aantoonbare coaching vaardigheden bezitten zodat zij cliënten zo goed mogelijk kunnen begeleiden. Op 1 januari 2012 wordt het ook mogelijk om aspirant-lid van de vereniging te worden.

2012-2013
2012-2013

Door-ontwikkeling

Doordat het beroep steeds meer in de picture staat en er grote interesse is vanuit het publiek, groeit het ledental van de vereniging gestaag. Er wordt een beroepscompetentieprofiel geschreven en de BGN begint steeds gestructureerde volgens jaarplannen te werken. BGN wordt actief op diverse sociale mediakanalen.

2015-2016
2015-2016

Tienjarig bestaan

Uit GfK-onderzoek in 2015 blijkt dat driekwart van de cliënten tevreden is met de begeleiding door de BGN-gewichtsconsulent. Het tweede lustrum wordt het hele jaar door gevierd, met als hoogtepunt het gezamenlijk inzamelen van € 10.000 voor Make-A-Wish Nederland en de jubileumnascholing ‘Ondernemen is DOEN!’. De BGN wordt steeds meer gezien als keurmerk op het gebied van gezond gewicht en vitaal leven. In 2016 wordt de eerste promotiecampagne voor de BGN-gewichtsconsulent uitgevoerd.

2016-2022
2016-2022

Professionalisering

De BGN professionaliseert verder en het nascholingsaanbod breidt verder uit. In september 2018 werd het landelijk examen ingevoerd. De leden worden ondersteund met diverse publiekscampagnes. De uitbraak van het Coronavirus met de terugkerende lockdowns dwingt de leden na te denken over nieuwe manieren van (digitale) begeleiding. Leefstijl komt verder onder druk te staan. BGN breidt de campagnes uit naar overheid en zorgverzekeraars om de waardevolle rol van de leden bij het terugdringen van overgewicht en het verbeteren van een ongezonde leefstijl, nader onder de aandacht te brengen.

WE GAAN DOOR!

Als professionele dienstverlener/adviseur voor iedereen die een beter gewicht en een gezondere leefstijl ambieert. Als partij voor bedrijven en organisaties die hun werknemers willen helpen bij een gezonde leefstijl. Als gesprekspartner voor overheid, zorgverzekeraars, partners, onderwijs en bedrijven om onze ondersteuning te bieden bij het enorme overgewichts- en obesitasvraagstuk. We willen nationale erkenning voor de bij de BGN aangesloten gewichtsconsulent. Waarom? Omdat wij vooraan staan in de preventie. Gezondheid, vitaliteit en een goed gewicht dragen bij aan ieders welzijn en geluk. En de BGN-gewichtsconsulent is daarin een niet te missen schakel.

Bestuur BGN

Het bestuur van BGN bestaat uit een 4-tal enthousiaste dames.

Te noemen: Sandra Kok (bestuurslid scholingen), Marcha Meuldijk (bestuurslid PR + communicatie), Saskia Linsen (penningmeester) en Alexandra Bone (secretaris)

 

 

 

Klankbordgroep

Het beleid van de BGN wordt, wanneer dat nodig is, besproken met een klankbordgroep gevormd door leden. We bestaan tenslotte allereerst in hun belang. Onze leden kunnen met hun cruciale ervaring en knowhow als actieve gewichtsconsulenten rechtstreeks vanuit de praktijk hun feedback en input geven, zodat we beleid met elkaar effectief maken.

Leden klankbordgroep:

Evelien Mertens, Hadassah Mechanicus, Anita Dam en Mennie Frehe.

 

Contact met de BGN

Heb je vragen? Kijk eerst of je het antwoord op de website terug kunt vinden. We hebben zoveel mogelijk informatie via de website beschikbaar gesteld.

Als je het antwoord op je vraag niet terug kunt vinden, zijn wij op werkdagen per e-mail ([email protected]) bereikbaar en telefonisch (085 - 90 22 867) op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 09:00 tot 12:30 en 13:30 tot 16:00 uur.

Leden stellen hun vraag bij voorkeur via het Ledenportaal, via Mijn correspondentie.

ContactFormulier

Heb je een vraag, wil je lid worden of heb je een vraag over de vergoedingen? Vul dan je gegevens in en stel je vraag in het berichtenvenster. We komen dan zo snel mogelijk bij je terug.

10 + 3 =

Share This