Homepage   |   Nieuwsarchief   |   Contact

Zorg- en beweegprofessionals

Bent u professional in de zorg en/of op het gebied van beweging én geïnteresseerd in het werk van de gewichtsconsulent? Op deze pagina leest u er meer over. Ook de links onderaan de pagina kunnen u verder op weg helpen.

Geen verwijzing huisarts

Voor een vitaal leven is een gezond gewicht van groot belang. Een gewichtsconsulent kan cliënten adviseren en begeleiden bij het bereiken van dat gezonde gewicht en kan mensen helpen om een verantwoorde keuze in hun voeding te maken. Voor deze begeleiding is geen verwijzing van een (huis)arts nodig en vaak zijn afspraken in de avonduren mogelijk. De gewichtsconsulent wil op deze manier toegankelijk zijn voor de cliënt en de drempel om voor advies en/of begeleiding te kiezen vergemakkelijken.

Persoonlijk advies

De kracht van de gewichtsconsulent ligt in het persoonlijke advies op maat en de coachende rol die zij vervult in de aanpassing van voeding en leefstijl. Ze¹ adviseert aangaande de persoonlijke situaties, praat over eet- en beweeggewoontes en geeft praktische adviezen. Deze punten worden door cliënten als zeer waardevol aangemerkt en zorgen er onder andere voor dat cliënten aangeven dat hun eet- en beweegpatroon blijvend verandert.

Geen afslankmiddelen of maaltijdvervangers

Een gewichtsconsulent werkt op afspraak en ziet haar cliënten op regelmatige basis. Op deze manier fungeert zij als ‘stok achter de deur’. Een gewichtsconsulent houdt rekening met de gewoontes van haar cliënt en adviseert over gewoon, algemeen verkrijgbare voedingsmiddelen. Een BGN-gewichtsconsulent verkoopt of adviseert nooit afslankmiddelen of maaltijdvervangers.

Vergoeding zorgverzekeraars

Een groot aantal consumenten brengt een bezoek aan de BGN-gewichtsconsulent en krijgt hiervoor een vergoeding van hun zorgverzekeraar. Meer dan dertig zorgverzekeringsmaatschappijen bieden in veel verschillende aanvullende pakketten een vergoeding voor de consulten van een BGN-gewichtsconsulent. Een overzicht hiervan is te vinden op de BGN-website onder ‘vergoedingen’.

(¹ Zowel mannen als vrouwen zijn werkzaam als gewichtsconsulent, doch voor de leesbaarheid is gekozen voor ‘zij’ en ‘haar’. Uiteraard kan hier ook ‘hij’ en ‘hem’ worden gelezen.)

 

Voor meer informatie, klik op de betreffende link:

 

© Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland 2012 Contact