Homepage   |   Nieuwsarchief   |   Contact
Lid worden BGN
Inloggen
Nu aanmelden als   of 

BLOG: Het verhaal van het marsepeinen varkentje

Als kind vond ik de Sinterklaastijd geweldig. Ik herinner me nog dat ik me altijd stond te vergapen aan al het lekkers in de etalage van de plaatselijke bakker. Daarin lagen de meest geweldige creaties van marsepein uitgestald. En ieder jaar kreeg ik van mijn ouders zo’n marsepeinen item in mijn schoen. Zou het dit jaar het roze, marsepeinen varkentje worden?

De schoen mocht 1x per week gezet en dan was het afwachten wanneer de langverwachte marsepeinen creatie zich aandiende. Mijn kleine broertje vrat het ding direct in z’n geheel op. Ik peuzelde er iedere dag een klein stukje vanaf, zodat ik er zo lang mogelijk mee kon doen. Op was op! En dan was het weer wachten tot 5 december, voordat zich weer iets lekkers aandiende.

Wat is jouw ultieme Sinterklaaslekkernij?

Het mag duidelijk zijn dat bij mij marsepein bovenaan mijn favorietenlijstje staat. Hoewel ik ook erg geniet van gevulde speculaas van de ‘echte’ bakker. En hoe zit dat bij jou? Wat vind jij het lekkerste snoepgoed rond deze tijd? Chocolade, banketstaaf, pepernoten of toch borstplaat? Als je een keuze moet maken, welke steekt er dan met kop en schouders bovenuit? En waarom? Welke herinnering bewaar jij aan je favoriete snoepgoed van de Sint?

Onbeperkt genieten!?

Terug naar mijn jeugd. Het is inmiddels pakjesavond, ook wel 'het heerlijk avondje’ genoemd. En heerlijk was het zeker, want er was die avond altijd een schaal met lekkers waar we onbeperkt van mochten pakken. ‘Onbeperkt?’, hoor ik je denken. ‘Jazeker, onbeperkt!’. Maar op was op, de schaal werd niet aangevuld. En ook de weken voorafgaand aan de Sinterklaasviering was er geen seizoensgebonden snoepgoed in huis. Onze Sint bestond uit de schaal met lekkers, het marsepeinen varkentje en een hoop lol om de meest waanzinnige surprises en verder niet.

Pepernoten in oktober

Het zijn inmiddels andere tijden. De pepernoten liggen nu al in oktober in de winkels. Het aanbod aan lekkers is groter en toegankelijker dan ooit. Niet alleen de bakker, maar ook de supermarkt, het tankstation, de drogisterij en de plaatselijke boekwinkel bieden Sintsnoep aan. Maar is dat ook de reden om er eerder aan te beginnen en je portie al ruimschoots binnen te hebben voor de Sint überhaupt voet aan wal heeft gezet?

Minder = meer

Ik koester nog steeds mijn marsepeinen varkentje. Het staat voor mij centraal voor de wijze waarop wij vroeger thuis invulling gaven aan het Sinterklaasfeest. Het is van waarde, omdat ik niet iedere dag zo’n varkentje kreeg. Ik kon er onbeperkt van genieten, juist omdat het bij dat ene varkentje bleef. En hoe mooi is het, om zonder schuldgevoel te genieten van iets lekkers, juist omdat je het gedoseerd toelaat.

Hoe geef jij invulling aan het Sinterklaasfeest?

De uitdaging van deze tijd, waarin we worden overvoerd met lekkers, zit hem in het bepalen en handhaven van je eigen grenzen. Laat je niet meevoeren in de stroom, maar bepaal zelf hoe jij dit feest viert? En wanneer je het aantal snoepmomenten beperkt, kan je je op die momenten best iets lekkers permitteren. Zoals een marsepeinen varkentje!

Gezonde groet, Maike


Maike is communicatiemedewerker voor de BGN. Zij heeft interesse in alles wat te maken heeft met gezondheid en gedrag. Vanuit haar achtergrond als gezondheids-wetenschapper en gewichtsconsulent blogt zij regelmatig over het creëren van een gezonde leefstijl.

 

 

 

© Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland 2012 Contact