Homepage   |   Nieuwsarchief   |   Contact

Wat is het centraal examen?

Antwoord:

Het centraal examen is een landelijk, centraal examen voor aankomend gewichtsconsulenten. Dit examen wordt afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. 

Tot september 2017 bestond er geen standaard examen. Opleidingen waren vrij om zelf een examen te maken en af te nemen. Het kwam dus voor dat beginnende gewichtsconsulenten geen gelijk startniveau hadden. Daarom is de BGN gestart met het opzetten van een landelijk, centraal examen. Dit examen wordt afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. Hierdoor hebben aankomend gewichtsconsulenten een zelfde startniveau. Vanaf september 2017 leiden alle door de BGN geaccrediteerde opleiders op tot het centraal examen.

Het centraal examen bestaat uit een theorie-toets (50 meerkeuze vragen) en een praktijk-examen in de vorm van een assessment. In het assessment worden vragen gesteld over uw portfolio. Tijdens de opleiding wordt u door de docenten van de opleiding begeleid om een portfolio te maken. Het is daarin bijvoorbeeld verplicht om verslag te doen van begeleiding van minimaal 3 proef-cliënten met elk 6 contactmomenten. En in het portfolio wordt verslag gedaan van het uitvoeren van een activiteit zoals een workshop, een lezing of een cursus. Ook het maken van een ondernemingsplan is een verplicht onderdeel van het portfolio.

terug

© Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland 2012 Contact