Homepage   |   Nieuwsarchief   |   Contact
Lid worden BGN
Inloggen
Nu aanmelden als   of 

Gezondere variant van goulash met rijst en perzik

Ingrediënten originele recept: Goulash met hamlappen, perzik en rijst

HOOFDGERECHT | 20 MIN. | 4 PERSONEN

  • 400 gram basmatirijst
  • 500 gram hamlappen
  • 600 gram prei
  • 3 kleine uien
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl sambal
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 fles ketchup (fles á 600 ml)
  • 1 klein blikje tomatenpuree (blikje á 70 gram)
  • 1 blik perziken op siroop (blik á 410 gram)
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • ¼ pakje roomboter (pakje á 250 gram)

 

Voedingswaarde per persoon oude recept*:

Energie (kcal)

Vet (g)

Verzadigd vet (g)

Eiwit (g)

Koolhydr. (g)

Vezels (g)

Zout (g)

860

17,5

9,2

40,9

128,9

11,2

2,26

 

Ingrediënten aangepast recept: Goulash met hamlappen, perzik en rijst

HOOFDGERECHT | 20 MIN. | 4 PERSONEN

  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram hamlappen
  • 600 gram prei
  • 3 kleine uien
  • 1 Spaanse peper (vers)
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 blik tomatenblokjes (blik á 400 gram)
  • 1 klein blikje tomatenpuree (blikje á 70 gram)
  • 3 perziken
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel vloeibaar bak en braadproduct (ongezouten) of olie

 

Voedingswaarde per persoon nieuwe recept*:

Energie (kcal)

Vet (g)

Verzadigd vet (g)

Eiwit (g)

Koolhydr. (g)

Vezels (g)

Zout (g)

686

9,1

2,0

37,2

106,3

13,1

1,1

 

Welke aanpassingen zijn er gedaan en waarom?

  • De hoeveelheid vezels is opgehoogd door het vervangen van de witte basmatirijst door zilvervliesrijst.
  • De hoeveelheid (verzadigd) vet is verminderd door roomboter te vervangen door een vloeibaar bak- en braadproduct of olijfolie.
  • De hoeveelheid zout is verlaagd door sambal te vervangen door een rode peper.
  • Ketchup bevat veel suiker, zout en weinig voedingsstoffen. Daarom is het vervangen door tomatenblokjes. Kies een variant zonder toegevoegd zout.
  • Fruit in blik bevat vaak toegevoegde suiker in de vorm van siroop. Daarom is het vervangen door verse perziken.
  • De hoeveelheid vlees is teruggebracht naar 100 gram per persoon, omdat het eten van te veel vlees risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt. Ook vermindert dit de hoeveelheid verzadigd vet.
  • Ook ketjap is een smaakmaker die veel zout bevat. Voor dit recept is de smaak onmisbaar, dus is ervoor gekozen het niet te vervangen. Door de andere aanpassingen aan dit gerecht blijft de totale hoeveelheid zout beperkt tot 1 gram per persoon voor de hele maaltijd. Per dag is het maximum voor een volwassene 6 gram.

 

(*) hoewel zorgvuldig vastgesteld, kunnen aan deze gegevens geen rechten worden ontleend.  © Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland 2017. Recepten en aanvullende informatie zijn alleen voor persoonlijk gebruik.

 

Download het volledige recept en de bereidingsinstructie hieronder

downloaden van een bestand 2 Gezonder alternatief bestaand recept goulash
© Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland 2012 Contact