Homepage   |   Nieuwsarchief   |   Contact
Lid worden BGN
Inloggen
Nu aanmelden als   of 

Meneertje 'Lust ik niet!'

Onze oudste zoon lust werkelijk alles. Al vanaf peuter probeerde hij heel veel smaken en als basisschoolkind stond in zijn vriendenboekje steevast risotto met champignons en zalm op nummer een als favoriete gerecht. Hoe anders werd het toen nummer twee zich aankondigde en friet, friet en nog eens friet in de top drie stonden. Hoe mijn man en ik de gezonde voeding ook probeerden te verstoppen, pureren, blenden, mixen, niets was veilig voor ‘meneertje lust ik niet’!

'Morgen maak ik speciaal voor jou iets klaar'

Tot ik hem op een dag blij aankeek en zei: ‘Morgen maak ik speciaal voor jou iets klaar, waarvan ik zeker weet dat jij het ontzettend lekker vindt.’ Zijn snoetje lichtte op toen het moment daar was. Vier borden op tafel, kaarsje aan; ons gezellige ‘bijpraat’ moment van de dag. Mijn jongste verscheen watertandend aan tafel. De magnetron piepte en zijn exquise maaltijd was klaar.

Verheugd keek hij de keuken in en werd steeds verbaasder. Zijn bord was helaas niet gevuld met dampende goudgele friet, maar met een potje ‘Olvarit Chili’. Verbaasd keek hij ons aan.

Met tegenzin bracht hij de lepel naar zijn mond

Onze drie borden waren gevuld met het heerlijke chili con carne familierecept waar wij onze tanden in zetten.
‘Tast toe en eet smakelijk’ zei ik en langzaam stopte hij de lepel in het potje. Hij keek naar de substantie en trok zijn neusje op. Met tegenzin bracht hij de lepel naar zijn mond en proefde, liep rood aan en wij proesten het uit van het lachen! ‘Lekker’? vroeg ik en snel nam hij een hap van de vers bereide chili waarvan er nog meer volgde…

Kleine jongens worden grote kerels

Sindsdien zijn mijn zonen grote kerels geworden van tien en zestien en blaken van gezondheid. Regelmatig duiken ze samen de keuken in en toveren voor ons een gezonde maaltijd op tafel. Zwaaiend met grote, scherpe koksmessen wordt er in groente gehakt en schaalt Martin Garrix door de speaker.

‘Jongens, letten jullie wel op en doe voorzichtig met die messen’, zeg ik. 'Ja mam, lekker belangrijk’ en we kunnen aan tafel. Kaarsjes aan, vier heerlijk gevulde borden, ons ‘bijpraat’ gezinsmoment. Trots kijk ik naar mijn zonen, hoe ze zijn gegroeid naar zelfstandige jongen mannen. Ik geniet en laat me opnieuw meevoeren in ons favoriete moment van de dag en koester het, heel mijn leven lang.


Nicole van de Vijfeijke  werkt al ruim vijf jaar in Asten en omstreken  onder de naam Gewichtsconsulente Asten. Door positieve leefstijl verandering laat ze haar cliënten groeien in kracht, zelfvertrouwen en geluk. Ze is beweegcoach en geeft regelmatig lezingen en workshops over een gezonde leefstijl en vitaliteit.

© Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland 2012 Contact