Vitaliteitsprogramma in bouwbedrijf: “Minder ziekteverzuim”

Bij Aan de Stegge Twello is het ziekteverzuim met bijna een procent afgenomen. En dat wás met slechts 2,5% al niet hoog, vertelt Jeroen Drenth. Hij is salesmanager bij het bouwbedrijf en een van de initiatiefnemers van het vitaliteitsprogramma dat nu drie jaar loopt. “Dankzij BGN-gewichtsconsulent Ellen zijn meer collega’s enthousiast geworden om te bewegen en verruilen we ons broodje bal vaker voor een gezonde snack. Het werkt als een olievlek.”

Bij Aan de Stegge Twello werken veel medewerkers op kantoor. Denk aan 3D-modelleurs en werkvoorbereiders. Jeroen: “In coronatijd merkten we dat de hele dag in een thuiskantoor werken soms tot klachten leidde, zoals rug- en nekklachten.” Op de bouwplaats werken timmerlieden en uitvoerders. “Daar heerst vaak een cultuur van een broodje bal als lunch. Geen probleem als dat af en toe gebeurt, maar we realiseren ons ook dat elke dag zo’n vette hap op de langere termijn voor gezondheidsproblemen kan zorgen.” Jeroen en zijn collega’s schakelden de hulp in van BGN-gewichtsconsulent Ellen Luttikhuis. Het doel was niet zozeer om het ziekteverzuim omlaag te krijgen, maar om goed voor medewerkers te zorgen, zodat zij uiteindelijk gezond hun pensioen in kunnen gaan.

Vitaliteitsprogramma

Ellen vertelt hoe ze het vitaliteitsprogramma vormgaf. “Als ik een vitaliteitsprogramma bij een bedrijf start, kijk ik wat bij de cultuur van dat bedrijf past. Zo zijn er bedrijven die graag starten met een PMO van de medewerkers; een preventief medisch onderzoek. Elke collega krijgt dan een persoonlijk rapport op het gebied van voeding, sport, werkgeluk, BMI, saturatie en andere gezondheidsmetingen. Het bedrijf krijgt een groepsrapport met aanbevelingen voor het management.”

Vitale jaarkalender

Ellen vervolgt: “Bij Aan de Stegge Twello werken ze liever wat praktischer: er was al wel een medewerkertevredenheidsonderzoek gedaan, waar we wat conclusies uit trokken, maar gingen ook meteen aan de slag.” Met een vitale jaarkalender bijvoorbeeld. Mooi aan Aan de Stegge Twello is dat veel medewerkers bij aanvang van het programma al best actief waren. Jeroen: “Met die kalender wilden we vooral ook de collega’s die wat minder sportief waren enthousiast maken om gezonder te leven. We bieden een divers aanbod aan challenges, workshops en beweegactiviteiten. Collega’s kiezen zelf of zij met een van de beweegactiviteiten zoals schermen, boksen of fietsen meedoen. Of juist met een kookworkshop of training mindfulness. Niet iedereen vindt het leuk om de Alpe d’HuZes met de racefiets te beklimmen, dus wie niet met ons mee naar Frankrijk wil, heeft nog genoeg andere keuzes. Zo hebben we ook een ‘Fiets-naar-je-werk-challenge’ georganiseerd, waarbij voor elke (elektrisch) gefietste kilometer een euro naar Pink Ribbon ging. Dit was écht een succes.”

Laagdrempelig

De winst is dus te behalen bij de groep die nog niet zo sportief is, maar dat is ook de lastigste groep om enthousiast te krijgen. “En toch lukt dat”, zegt een tevreden Jeroen. “Dit derde jaar zien we steeds meer nieuwe gezichten tijdens de activiteiten. Ook van mensen van wie we het drie jaar geleden misschien niet verwacht hadden. Die stoere bouwvakkers bijvoorbeeld, gaan massaal aan de mindfulness.” Het succes zit hem in het op een laagdrempelige manier bewust maken, door kennis te bieden en door daar wat ‘fun’ aan toe te voegen. “Collega’s kunnen zo bij Ellen naar binnen lopen tijdens haar driewekelijkse consult. Een zere nek is natuurlijk best onschuldig en een kwaal waarmee je niet snel naar de huisarts gaat. Onze collega’s gaan nu wel naar Ellen en ik ben ervan overtuigd dat dat erger voorkomt.” Ellen vult aan: “Als ik de indruk heb dat er toch iets ernstigers aan de hand is, verwijs ik door naar de bedrijfsarts. Ik ben er vooral voor de preventie.”

Samenwerking met gemeente

Ellen is een van de 1.600 BGN-gewichtsconsulenten in Nederland. “De naam doet vermoeden dat we ons vooral bezighouden met gewichtsafname, maar we doen veel meer en adviseren ook over beweging, ontspanning en wat nog meer met een gezonde leefstijl te maken heeft. Dat doen we niet alleen op individueel niveau, maar ook in samenwerking met partners.” Zo is Ellen partner van de gemeente Apeldoorn in het preventieakkoord. “Samen met een groep partners in Apeldoorn onderzoeken we welke kansen en welke behoefte er is in de gemeente. Gezamenlijk doen we aanvragen voor diverse preventieprogramma’s, waarvoor dan vanuit het preventieakkoord subsidie toegekend wordt. Zo ontwikkelde ik samen met de gemeente en sportbedrijven in Arnhem een beweegprogramma voor basisscholen, waarin gezonde voeding centraal staat. Ik trainde Eritrese en Turkse inwoners op het gebied van vitaliteit en startte een wijkprogramma. Ik vind dat onze gemeente dat goed aanpakt; expertise opzoeken en samen optrekken in concrete programma’s.”

 

Share This